In English - På Engelska
Matts-Rune Bergström

Den 18 september
2004.
Han föddes den 29 januari 1923 på barnbördshuset Pro Patria på Sveavägen i Stockholm. Hans föräldrar var Järnhandlaren Hugo Bergström och hans hustru Edith Wahlström.

Han döptes den 3 februari till Matts Rune Hugo och fick tilltalsnamnet Matts-Rune. Av sin vänkrets kallades han "Masse" och av sina syskonbarn "Mappo".

Familjen bodde vid denna tid i en lägenhet på Kungsgatan 80 i Kungsholms församling, Stockholm.

Följande år den 1 april 1924 flyttade familjen till Gnesta i Frustuna socken, Södermanlands län. I Gnesta drev hans far Hugo järnaffären. Där kom de att bo i fyra år på tre olika adresser.

De bodde först i fastigheten Norsberg under gården Olofsberg. Där står de som inflyttade den 6 augusti 1924 och ägare till fastigheten var Frustuna kommun. Senare samma år flyttade de vidare till Ängstugan. 1927 flyttade familjen vidare till fastigheten Hagalund under Högalid. De bodde i Gnesta till den 1 oktober 1928 då man flyttade vidare till Södertälje där hans far Hugo hade köpte järnhandeln Nillson & Luthman.

Den 29 oktober 1928 är de noterade som inflyttade till kvarteret Linden 3 och Järnagatan 7 i Södertälje. År 1934 flyttade familjen vidare till kvarteret Väduren 10 i Södertälje.

Sina första år i skolan gick han i Södertälje. Den 28 augusti 1929 började han 1:a klass i Södertälje stads folkskola, Torekällskolan. Där gick han till 3:e klass, våren 1932. Han började 4:e klass på hösten 1932 i Oxbackaskolan. Han gick i Oxbackaskolan i två år till och med juni 1934. I augusti 1934 början han 6:e klass i Högre allmänna läroverket i Södertälje. Där gick han i fyra år, till i juni 1938.

Hans far var mycket engagerad i Scoutrörelsen i Södertälje och i sin ungdom var Matts-Rune också scout i Södertälje Scoutkår. 1931 var han med i patrullen Räven. Han var också med på det stora scoutlägret vid Tullgarn i Södermanland under sommaren 1938.

Den 25 augusti samma år, 1938, började han på Solbacka Läroverk. Läsåret 1938-1939 gick han i klass 35b och bodde i ett rum i Södra Gymnastiken. Läsåret 1940-1941 gick han i klass 5 och bodde i rum 99 på andra våningen i det hus som benämndes Österbo II. Hans rumskamrat var Einar Öjstad, sedermera källarmästare på restaurang Aurora i Petersénska huset i Gamla Stan i Stockholm. På Solbacka Läroverk gick han i tre år och tog där Realexamen den 26 maj 1941.

Hemifrån var han van att dricka lättöl till maten vilket förvånade lärarna på Solbacka. En episod när detta visa de sig var att han skulle hjälpa till att plocka undan lunchen för lärarna och det fanns lite öl kvar i en flaska som han då passade på att dricka lite av. En lärare såg honom och anmälde honom till hans föräldrar för detta. De fick dock till svar att Matts-Rune brukar dricka lättöl hemma så det var inget att bråka om.

Under tiden på Solbacka konfirmerade han sig i den närliggande Gryts kyrka.

I oktober 1939 hade hans föräldrar flyttat från Södertälje till Stockholm och adressen Jacob Westinsgatan 1A på Kungsholmen, så när studierna var slut på Solbacka så flyttade han hem till föräldrarna i Stockholm.

I Stockholm fortsatte han sina studier på Tekniska Institutet, TI, i Stockholm, 1941 - 1943. Där tog han också sin ingenjörsexamen i starkström.

Därefter fick han tjänst som praktikant och ritare vid Elgajo ABs filial i Sundbyberg. Där var han anställd under perioden 15 januari – 31 mars 1944.

Ritad av Matts-Runes kusin
Per "Pelle" Östman när
Matts-Rune var och hälsade
på när han låg inlagd
på sjukhus.
I april 1944 var det dags för militärtjänstgöring vid Kungliga Svea trängkår T1 i Linköping. Under perioden 1 april - 29 september 1945 genomgick han underofficersutbildning och blev därmed furir. Han tillhörde då 2 kompaniet.

När det år 1944 gick ut ett påbud att man sökte frivilliga till Raul Wallenbergs vita bussar för att hämta judar undan tyskarna så funderade han på att anmäla sig. Han ville dock först fråga sin far. Pappa Hugo sa att han fick göra som han ville och kände. Matts-Rune gick då för att anmäla sig men kontoret hade då redan stängt. Det gick inte att anmäla sig längre, så han kom aldrig med.

1948 flyttade familjen till S:t Eriksgatan 98 i Matteus församling i Stockholm.

När han muckat från det militära 1945 besökte han Elgajo AB för att få betyg från sin praktik. Då sa chefen Bo Tellander på Elgajo: ”Du skall börja här” och så blev det.

Från den 15 november 1947 till 27 mars 1950 tjänstegjorde han som föreståndare och arbetsledare vid Elgajo’s filial i Solna, AB Solna El- och Vattenverk. Från den 28 mars 1950 till 31 december 1950 som chef för filialen i Jakobsberg, Jakobsbergs Elektriska. Därefter som ledare för installationsavdelningen vid huvudkontoret på Kungstensgatan 51 i Stockholm. Han slutade på Elgajo den 31 juli 1961.

Där bodde han 1951 då han fortfarande arbetade på huvudkontoret på Elgajo. En dag den sommaren så samtalade han med sin kollega, kamreren Bengt Lindergård, om han inte visst några tjejer som de kunde träffa och umgås med. Bengt som var född på en gård i Alsters socken i Värmland sa att det i samma hus som de arbetade i, Kungstensgatan 51, bodde en flicka från en granngård hemma i Värmland. Hon bodde inneboende på 3 trappor. De beslöt att ringa upp henne. Flickan som hette Brita Modahl var så väldigt förkyld så hon ville inte hänga med ut. Men grabbarna gav sig inte utan gick till konditori Hurtigs på Upplandsgatan och köpte fikabröd och gick ändå upp till Brita så hon fick sätta på och bjuda på kaffe.

Dagen efter gick Matts-Rune dit själv med lite blommor och på den vägen blev det.

Något som Matts-Rune inte tyckte om var bl a vispad grädde och tårtor. Första gången han följde med Brita hem till hennes mor på gården Mosstorp i Alsters socken hade det bakats tårta för att välkomna denna stockholmare till Värmland. Han hade svårt att veta hur han skulle bete sig när tårtan serverades men tog mod till sig och tackade nej. Han trodde att hans tid i familjen därmed skulle ta slut men så blev det inte. Denna episod har han berättat otaliga gånger genom åren.

1953 flyttade Matts-Rune till en egen lägenhet på 1 rum och kök på Kadettgatan 3 i Stockholm.

I en ljudinspelning under en middag den 13 januari 2012, kl 17:29 på Hamngatan 32 i Karlstad, berättar han själv om hur han träffade Brita och hur det kom sig att han hade en lägenhet på Kadettgatan 3 i Stockholm. Man hör också hans hustru Brita, sonen Håkan och sondottern Ida. Lyssna

Senare samma år, den 24 oktober 1953 gifte han sig med Brita Modahl i Alsters kyrka, Värmlands län. De flyttade samman i lägenheten på Kadettgatan 3 i Stockholm.

När deras första barn Håkan föddes, den 18 september 1955, så bodde de fortfarande på Kadettgatan 3 i Stockholm. I november detta år flyttade de in i en av lägenheterna i fastigheten Råsundavägen 41 i Solna.

Några år tidigare, 1949, hade han genom jobbet fått ett uppdrag att besiktiga en elinstallation på den då nybyggda fastigheten på Råsundavägen 41 i Solna. När han kom dit såg han sin far komma gående från andra hållet med ägaren till fastigheten. Hans far var där för att se om han skulle köpa fatigheten, vilket han också gjorde.

Familjen flyttade in i en 1:a med kök på 3,1/2 tr. Där bodde de en kortare tid för att sedan flytta ner till 3 tr och en lägenhet på 3 rum och kök. Där kom de att bo i många år framöver.

År 1961 började han på Bergmarks Ingenjörsbyrå på Vanadisvägen i Stockholm. Där arbetade han i närmare ett år.

1962 fick han anställning på Lindergårds Ingenjörsbyrå på Lidingö. Lindergårds Ingenjörsbyrå ägdes av Torsten Lindergård, bror till kamrer Bengt Lindergård på Elgajo. Här ritade han elinstallationer på ritningar i fastigheter.

Han arbetade på Lindergårds ingenjörsbyrå till ca 1972 då den gick i konkurs. Matts-Rune startade då en egen verksamhet, Bergströms Elektriska AB, och hade kontoret i den lägenheten på 3,5 trappor på Råsundavägen 41 i Solna.

Efter drygt 1,5 år som egen företagare fick han år 1973 anställning på Elektronom Eletta AB på Källvägen 1 i Solna. Företaget flyttade senare till Västberga i Stockholm. Han fick tjänst som säljare och senare även säljchef. Han arbetade på Elektronom Eletta tills han gick i pension den 21 december 1987.

Matts-Rune 75 år.
Den 29 januari 1998.

År 1986 hörde SJ av sig ang att de planerade att bygga en till järnvägstunnel igenom berget under Hagalund i Solna. Detta skulle påverka fastigheten på Råsundavägen 41 som då fortfarande ägdes av familjen, då av Matts-Rune och hans syster Inga-Greta. Huset försåldes den 12 januari 1987 till SJ som senare rev huset för att ge plats för den nya tågtunneln.

I och med detta fick Matts-Rune och Brita erbjudande om en ny hyreslägenhet på Virebergsvägen 15 i Solna dit de också flyttade i november 1987. Den nya lägenheten var en 4:a rummare en trappa upp i huset. Den 4 juli 2001 gjordes lägenheten om till en bostadsrätt i Bostadsrättsföreningen Balladen 4.

År 2004 försålde Matts-Rune sin del av fastigheten Märteberg på Norra Lagnö. Märteberg var landsstället på Värmdö som han tillsammans med sin syster Inga-Greta ärvt från deras föräldrar.

På Märteberg bodde man mestadels under sommaren, senare även på helger. Husen på fastigheten var från början inte vinterbonade men under 1960-talet vinterbonades "Bruna Villan", det hus som Matts-Rune hade. Märteberg var hans eldorado och där har han lagt ner otaliga timmar på på att snickra och fixa.

Efter försäljning av Märteberg fick de möjlighet att bo i den lilla stugan kallad ”Grindstugan” på sonen Håkans gård Hösserudkullen i Alsters socken, strax norr om Karlstad. Där tillbringade de större delen av året, förutom vintermånaderna.

De hade alltjämt kvar lägenheten på Virebergsvägen 15 i Solna, men på försommaren 2007 tog de beslutet att flytta till Karlstad. De köpte en bostadsrätt på 3 rok på Hamngatan 32B, 2 tr.

Under hösten 2011 började åldern ta ut sin rätt och matlusen avtog. Detta fortsatte under våren 2012 och i början av juni var vi tvugna att åka in till Karlstad Centralsjukhus där han fick vård under en dryg vecka. Han kom hem igen betydligt starkare men den 19 juni var vi åter tvungna att åka in till sjukhuset. Han fick ligga kvar till den 2 juli. Då hade man ordnat plats på korttidsboende på Åsbacka servicehus i Molkom.

Hans hälsotillstånd blev tyvärr inte bättre och Matts-Rune avled den 27 juli 2012 på Åsbacka i Molkom. Han blev 89 år och 6 månader gammal. Begravningen ägde rum i Alsters kyrka den 24 augusti.

Gravstenen vid Alsters kyrka.

Dödannonserna i Nya Wermlandstidningen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.


Tack pappa för allt du gjort för mig och min familj genom åren!
Vi saknar dig så mycket! /Håkan



Talet som Elisabeth Åman, systerdotter till Matts-Rune, höll vid minnesstunden efter begravningen:
"Min syster Margareta och jag vill säga "Tack Mappo" för våra fina somrar på Märteberg. Det var mormor Edith, morfar Hugo, Mappo, moster Brita, Håkan, Birgitta, mamma, pappa, Meta och jag.
Kärt barn har många namn, Mappo, Masse, Matzan, morfar och farfar. Jag är säker på att det finns fler. Namnet Mappo kommer sig av att det inte gick att säga morbror Matts-Rune, när man var liten. Det var mamma och pappa och så blev det Mappo. Mappo har sedan fått heta. Mappo både av våra makar, barn och vänner.
Det finns ingen som kunde hitta på så finurliga lösningar på praktiska problem som Mappo. Överallt på Märteberg fanns det fiffiga konstruktioner och numera även på Kul. Jag tror att han var född med hammaren i handen. Morfar var ju i och för sig järnhandlare, så det var ju teoretiskt möjligt.
En del lösningar var inte bara praktiska utan även roliga. När vi var små satte pappa och Mappo stängsel och taggtråd runt äppelträden för att hindra att älgarna åt upp frukten. För att komma in i trädgården gjorde man en grind av en gammal sängbotten. Nogsamt sattes också upp en skylt på grinden där det stod: "Säng grinden".
Efter det att Mappo och Brita flyttade till Karlstad har vi inte setts lika ofta, men vi har hälsat på er på Kul några gånger. Där visade Mappo med stor glädje allt han hade gjort och allt han tänkte göra. Det var härligt att se att han verkligen trivdes.
Tack Mappo från oss alla fyra."

Info: Namnet Matzan använde Bertil Liljeblad, du vet han som var gift med Iris och hade barnen Ulf och Gullan (Anita).



LJUDFILER

2012-01-13 - Hur han träffade sin hustru och om lägenheten på Kadettgatan 3, Stockholm.



Kommentar:
Min far och min mor var släkt i 12:e led med varandra. Min fars mormor Hulda Westlunds anfäder ättar från bl a Östra Fågelviks och Ölme socknar i Värmlands län. Detsamma gör min mors farfar Ludvig Johanssons anfäder. Bägge grenarna ättar där från bonden och Länsmannen Anders Eriksson och hans hustru ......... Håkansdotter på följande antavla.


Åter till antavlan.


Copyright © Håkan Bergström, uppdaterad 2018-10-21