Bruksbostaden "Klostret", Björneborg

In English - På Engelska

Bruksbostaden "Klostret"

i Björneborg, Värmlands län


Klicka för att förstora

Bruksbostaden "Klostret".
Klicka på bilden för att göra den större!


I boken "Björneborg i våra hjärtan" från 1994 skriver Margit Aronsson att "Klostret" byggdes på kammarherrarna Nordenfelts tid på 1800-talet.

Hon skriver också: "Vidare berättas att "Kammarherrn" för att slippa se de smutsiga hyttarbetarna, som inte tvättade sig mer än då hyttan slog igen, lät bygga det s.k. Klostret väster om bruket inne i skogen. Det var omkring 1860. Man får väl ta det med en nypa salt. Men den som berättat det har själv vuxit upp där och kunde vidare berätta, att på den tiden var det uteslutande hyttarberare som bodde där. I Klostret fanns 13 enkelrum, s.k. spisrum, med en familj i varje. Så trångt kunde det vara och så fattigt, att det hände att den minsta fick läggas i en byrålåda. Senare slogs rummen ihop till lägenheter på ett rum och kök.


Klicka för att förstora

Till bruksbostaden "Klostret" i Björneborg, Värmlands län, flyttade Karl Hassels far, Carl Larsson Hassel, och hans dåvarande hustru Anna Stina Anndersdotter, omkring år 1873. De flyttade in i samband med att Carl fick anställnings som hyttarbetare i Björneborg.


Klicka för att förstora Klicka för att förstora
Denna bild på "Klostret" fick vi från Leif Hagberg, Karlskoga, år 2002.

Hans andra hustru, Sofia Johansson, flyttade in i samband med deras äktenskap år 1902 och bodde i "Klostret" till sin död år 1957.

Enligt Aste Hassel så byggdes nog inte alla rummen om till lägenheter, för Sofia bodde under sin levnad i ett så kallat "spisrum" på bottenvåningen. Rummet var ca 15 m2 stort och där fanns en järnspis att laga mat på.

Huset revs senare. Exakt vilket år detta skedde är inte känt.

Här låg bruksbostaden "Klostret" [Karta] .Sommaren 2002

När vi under sommaren 2002 besökte platsen där huset legat ser man endast resterna av sten- grunden på det som en gång varit bruksbostaden "Klostret". Skogen har med framgång återtagit marken...

Klicka för att förstora

Foto från sommaren 2002.
Resterna av stengrunden fotograferad från samma håll som bilden ovan,
dvs från vägen kommande från Björneborgs samhälle.
Klicka på bilden för att göra den större!


Efterlysning:
Vi vill gärna ha mer information, bilder, ritningar, kartor som anknyter till bruksbostaden "Klostret".
Har du mer information så hör gärna av dig till oss. Våra e-postadresser hittar du här.


Åter till Vår Släkthistoria.


Copyright © Håkan Bergström, uppdaterad 2020-05-05