Sven Carlsson Hektor
Någon notering om hans födelse, vilka hans föräldrar var eller var han bodde under sina första levnadsår finns inte i kyrkböckerna i Norra Strö socken.
Namnet på hans far har blivit känt utifrån faderns bouppteckning, där följande står att läsa:
Namnet på hans mor är dock ännu inte helt fastställt. Om Sven hade samma mor som de övriga barnen som upptogs i bouppteckningen så hette hon Hanna Andersdotter. Hans far Salomon Carlsson hade gift sig med Hanna 1825 och familjen bodde på Strö Säteri. Hanna avled dock redan 1838 i Norra Strö, endast 37 år gammal. Första gången Sven finns noterad i Norra Strö sockens kyrkböcker är i husförhörslängden för åren 1841-1846. Där blev han inskriven sist i en rad av drängar under Rålambsdal, som "Gossen Sven Carlsson, född 1831". Han står inskriven tillsammans med "Gossen Pehr Jönsson född 1828" som var noterad som inflyttad år 1844. Detta tyder på att även Sven flyttade in år 1844 eller kanske något senare. Han var då 13 år gammal. Där finns inga noteringar om varifrån Sven inflyttade eller några andra uppgifter som kan ta oss närmare varifrån han kom eller vilka hans föräldrar var. Namnet Rålambsdal, där han finns skriven, dyker först upp i husförhörsböckerna för åren 1836-1841 och då finns där endast en person, en dräng, upptagen som boende där. Mycket troligt är därför att gården/huset var helt ny och på något sätt också tillhörde Strö Säteri, som ägdes av Kammarherren och Ryttmästaren, Friherre Carl Fredrik Rålamb.
För åren 1841-1846, när vi också hittar Sven för första gången, bodde där endast tjänstefolk och så var det även för de kommande åren. Kanske Rålambsdal helt enkelt var namnet på ett eller flera hus där tjänstefolk till Strö Säteri bodde. Detta är en teori. År 1846 hittar vi Sven boende under 14 Strö i Norra Strö socken. Han är ännu noterad som "Gossen" men det är nu inskrivet att han var född den 8 september 1831 i Strö. Han kan dock inte återfinnas i Födelseboken för detta år. Sven bodde i 14 Strö till år 1848 och följande år, 1849, var han inskriven som dräng på gården 4 Strö i samma socken. Där kom han också att stanna i två år. Den 28 oktober 1850, han var då 19 år gammal, blev han antagen som soldat vid Skånska husarregementet. Den tidigare soldaten på ett av de två soldattorpen på Hedesjö ägor i Tjörnarp socken, Malmöhus län, hade fått avsked och platsen var ledig. Sven flyttade in i soldattorpet och fick därmed det soldatnummer och soldatnamn som tillhörde torpet, nummer 39 och soldatnamnet "Hektor". Soldattorpen på Hedesjö ägor tillhörde Sandby skvadron inom Skånska husarregementet. Där bodde han ännu när han den 12 november 1859 gifte sig med pigan Christina Svensdotter från gården Slättaröd no 1 i samma socken. När de gifte sig var Sven 28 år gammal och Christina 20 år. I samband med giftermålet flyttade Christina in till Sven där han bodde i Hedensjö No 2. De kom att få tolv barn ihop, varav åtta nådde vuxen ålder.
Ovan ses 1883 års Generalmönsterrulla för Skånska husarregementet och Sandby skvadron. Här går det att utläsa att han då var 51 3/4 år gammal, hade tjänstgjort som husar i 32 7/12 år och att han var 5 fot och 9 tum lång (ca 175 cm). Även vilka bönder som var ansvariga för hålla soldattorpet står med. Klicka för att förstora. Sven kvarstod som Husar fram till omkring år 1887 och är i husförhörsboken som börjar detta år inskriven som "F.d. Husar". Han och familjen bodde dock kvar på gården Hedensjö No 2 och från år 1897 är det noterat att de var "Husägare". Sven bodde kvar i Hedensjö No 2 i Tjörnarps socken, Kristianstads län, i resten av sin levnad och avled den 25 maj 1915, 84 år gammal.
*) Om barnbarnet Otto Julius Hektor Han föddes den 7 maj 1890 i Hedensjö i Tjörnarps socken, Malmöhus län, som oäkta barn till Sven och Christinas dotter, Elise Hektor. Elise bodde vid denna tid i Hässleholm men hade valt att föda sin son hemma i föräldrahemmet. Elise hade anställning som "Källarmästare Perssons tjänare" och hon återvände också dit efter att hon fött sin son. Med sig hade hon då också sonen, som döptes till Otto Julius. Enligt uppgift skall Elise ha utvandrat till Amerika 1890, men hon tog inte med sig sin son. Tretton år senare, den 5 juni 1903, flyttade Otto in till Sven och Christina i Hedensjö 2 i Tjörnarps socken. Han var då 13 år gammal och kom att bo hos sina morföräldrar som "fosterson". Han inflyttade från Stoby socken, dvs Hässleholm, i Kristianstads län. Var han tillbringat sin tid efter att hans mor rest till Amerika är inte känt. Otto kom att utbilda sig till Trädgårdsmästare. Han var Trädgårdsmästarelev vid Ellinge Gård i V:a Sallerups socken, Malmöhus län, mellan 29/11 1906 och 4/11 1907. Han var Trädgårdselev i Kulla Gunnarstorp i Allerums socken, Malmöhus län, mellan 28/11 1907 och 29/10 1910 då han lämnade Sverige och reste till Amerika. Det verkar som han då, 20 år gammal, också var färdigutbildad som Trädgårdsmästare.
|