Jan Nilsson Nord

Han föddes den 20 december 1835 i Norra Varpnäs Soldatboställe i Nors socken, Värmlands län. Hans föräldrar var soldaten Nils Jonsson Varpman/Nord och hans hustru Lena Olofsdotter.

I december månad år 1849 avled hans mor. Jan var då 14 år gammal. Ett år senare, den 1 december 1850 gifte hans far om sig med Britta Andersdotter.

Jan bodde kvar hemma i soldattorpet till år 1856. Detta år fick han tjänst som dräng hos Musik Dir. Olle Holmberg i Klockarebostället Norsholm i samma socken.

Följande år, 1857, flyttade han till Karlstad där han fick tjänst som dräng hos Karduansmakaremästaren Petter Lindgren i 1:a roten No 7. Där stannade han till följande år, 1858, då han åter flyttade hem till sin far och familjen i Norra Varpnäs Soldatboställe i Nors socken.

Under tiden i Karlstad träffade han troligen också sin blivande hustru Anna Stina Nilsdotter, som vid denna tid tjänade som piga hos Handlaren Carl Erik Holmberg i 6:e Roten No 98.

Den 29 april 1860 gifte han sig med Anna Stina. De gifte sig i Karlstad och där blev de också inskrivna i Vigselboken. Det är noterat att vittnen vid bröllopet var "Nors församlings uti Kyrkan varande medlemmar".

Det ser också, enligt kyrkböckerna i Karlstad, ut som om hans hustru fortsatte att tjäna som piga i Karlstad och att hon gjorde detta fram till den 7 december 1860, då det noterades att hon utflyttade till Nors socken. Det står där att hon var "Oklandrad" och "Gift med Jan Nilsson".

I Nors socken blev hon vid inflyttningen inskriven i Husförhörsboken hos sin Jan och den övriga familjen i Norra Varpnäs. Där blev det också noterat att hon tog nattvarden i Nors socken redan den 23 september 1860.

Det finns också en notering i Husförhörsboken om att hon "Vistas i Brännkyrka med barnet hos mannen", vilket tyder på att datumet för hennes flytt från Karlstad till Nors socken den 7 december var mer av en administrativ flytt. Hon hade alltså vistats hos sin make i Norra Varpnäs mycket tidigare under år 1860. Och hon hade också följt med honom till Brännkyrka socken i Stockholms län när han fick arbete där.

Uppenbarligen fick alltså Jan arbete i Brännkyrka församling i Stockholm någon gång under 1860 och hade flyttat dit någon gång efter den 23 september samma år.

Angående det barn som är noterat om i kyrkboken i Nor att hans hustru hade, så var detta deras första barn, sonen Johan Robert, som föddes den 22 november 1860. Sonen föddes i Brännkyrka socken i Stockholms län, där han och hustrun alltså vistades.

Jan, hustrun och sonen var enligt Husförhörsboken skrivna på gården i Norra Varpnäs i Nors socken, Värmlands län, fram till den 30 augusti följande år, 1861. Då är de noterade som utflyttade till Liljeholmen i Brännkyrka socken, Stockholms län. Om de i själva verket under hela tiden från 1860 och framåt varit bosatta i Brännkyrka, och att notering om deras flytt i augusti 1861, endast var en administrativ flytt är inte känt. Men troligen har de vistats i Brännkyrka under hela denna tid.

Från den 18 september 1861 var familjen skrivna i Liljeholmen i Brännkyrka socken, Stockholms län. Där hade Jan tjänst som Banvakt vid järnvägen och de var bosatta vid "Tunneln" som var stuga "No 3", senare benämnd som "Tunnelstugan".

Jan hade tjänst som Banvakt vid "Tunneln" fram till den 1 oktober 1872. Då flyttade familjen till Linköping i Östergötlands län. Där hade han fått ny tjänst som Banvakt vid Ladugårdsbacke och Brovaktarstugan.

Jan hann dock inte vara Banvakt vid Ladugårdsbacke någon längre tid, då han avled redan följande vår, den 28 april 1873, endast 37 år, 4 månader och 8 dagar gammal. Han avled av "Blodstörtning" och begravdes den 2 maj 1873.


Åter till antavlan.


Copyright © Håkan Bergström, skapad 2019-02-04