Niels Emmerich Ljungberg
Han föddes den 2 september 1883 i Österby i Othems socken, på Gotland. Han var första barnet till dåvarande Folkskoleläraren och Organisten, sedermera Skolföreståndaren, Olof Niklas Ljungberg och hans hustru Emma Johanna Segerdahl. Han döptes till Nils Emmerich, men kom att kallas för Nils. Vad det gäller stavningen av hans förnamn, så är han inskriven i kyrkböckerna med stavningen "Nils" fram till i november 1920, dvs så länge han arbetade som lärare. När han den 29 november 1920 fick tjänst som "Banktjänsteman" så ändrade han, enligt kyrkböckerna, också stavningen på sitt förnamn till "Niels". Denna stavning behöll han sedan i resten av sitt liv. När han var 3 1/2 år gammal, den 20 januari 1887, så flyttade familjen från Österby i Othems socken och in till Visby. Där hade fadern fått tjänst som "Skolföreståndare" vid Folkskolan. Familjen, som vid denna tid bestod av fyra personer, Nils och hans föräldrar samt systern Emma Maria född 23 juli 1885, flyttade in i en bostad i "Första kvarteret No 6, Folkskolan" i Visby Domkyrkoförsamling. År 1900 flyttade familjen till adressen "Öster 3 1/2 - Folkskolan", också det i Visby Domkyrkoförsamling. Om det bara var en typ av adressändring eller om de flyttade till en ny skola är inte känt. Men även på den nya adressen var hans far "Skolföreståndare". När familjen skrevs in i kyrkbokföringen på den nya adressen år 1900 står han inte längre enbart inskriven som son i familjen, utan nu hade han också fått anställning som "Postexpeditör". I början av 1904 planerade han att flytta till Östra Vingåkers socken i Södermanland. Den 17 mars 1904 är det inskrivet i Församlingsboken att han utflyttat. Dock så kom flytten aldrig att bli av. Den 23 mars 1904 är han inskriven som inflyttade igen till sina föräldrar. Då gjordes också följande notering: "Betyget till Östra Vingåker återlämnat". Det finns inga noteringar om varför flytten inte blev av. I samma kyrkbok finns också följande notering: "Frånv 1904-1905". Han har alltså varit utflyttad från familjen utan att ha haft något flyttbevis eller att kyrkan känt till var han varit. Kanske befann han sig på någon skola för att bli lärare? Han återvände dock till familjen i Visby år 1906 och kom att bo där i en tid framöver. Den 18 november 1908 avled hans mor och månaden efter, den 19 december 1908, flyttade han från familjen, Visby och Gotland för gott. Han kom aldrig att vara bosatt på Gotland igen.
Den 29 augusti 1905, hade den 23-årige
Anna Lovisa Eriksson flyttat in till
till Visby och Gotland till sin tjänst som Småskollärarinna.
Under hela sin tid i Visby levde hon enligt kyrkböckerna ensam. Dock blev hon under denna tid gravid och födde, den 20 november 1908, sonen Nils Gunnar. Eftersom sonen var "oäkta" och hon som lärarinna inte kunde ha egna barn, så födde hon sonen hos Barnmorskan Fru Lindvall i Jönköping, Östergötlands län. I Födelseboken i Jönköpings Östra församling så finns inga noteringar eller namn om vilka sonens mor eller far var. Där finns endast en notering om att modern var 27 år gammal, vilket alltså Anna var vid denna tid. Sonen lämnades sedan bort, den 17 december 1908, till fosterföräldrarna, den före detta handlanden Karl August Jacobsson och hans hustru Alida Mathilda Pan i Lilla Krokek i Ödeshögs socken, Östergötlands län, och där kom han att växa upp. Från år 1915 står han i kyrkböckerna inskriven hos fosterföräldrarna med sitt efternamn "Ljungberg". Anna visste alltså vem som var far till barnet och i ett bevarat brev från henne till fosterföräldrarna vet vi att barnets far hette "Niels", med denna specifika stavning. Det finns ett annat bevarat brev från Anna till fosterföräldrarna där hon skriver att hon fått ett arbete/vikariat tämligen omgående, så hon kan inte vara med på dopet och ej heller hade råd, då resan till det nya lärarjobbet kostade så mycket. Lärarjobbet var i Flästa skola i Arbrå, Hälsingland. Hon skriver också att på vägen dit skall Niels träffa henne och då ska hon få honom att skriva på sitt erkännande av faderskapet. Om detta ägde rum är inte känt.
Han flyttade alltså från Visby i december år 1908 och från den 19 december 1908 finns han inskriven som lärare vid Praktiska skolan på Huldagård, Hässleby Egnahem, i Hässleby socken, Jönköpings län. Detta var densamma som Mariannelunds praktiska skola. Han arbetade där som lärare till den 29 november 1920. Den 20 november 1920 flyttade han från Praktiska skolan och till Villa Alberti i samma socken. Det noterades då att han var "Banktjänsteman". Han hade alltså avslutat sin yrkeskarriär som lärare och bytt bana helt. Det var också då han ändrade stavningen på sitt förnamn från "Nils" till "Niels". Ännu har han inte heller bildat familj, utan bodde fortfarande i eget hushåll. Den 18 juni 1924 flyttade han från Villa Alberti i Hässleby socken och till Gamleby i Kalmar län. Där blev han då Bankkamrer och flyttade in i fastigheten Gamelby Köping No 14, senare adressändrad till Gamelby Köping No 14b.
Den 7 september 1935 gifte han sig med sjuksköterskan Karin Naemi Petersson. I samband med giftermålet så flyttade han in hos henne på adressen Gamelby Köping No 10 1/2 - 11. Hans hustru var född den 17 juli 1895 i Saleby, Skaraborgs län. Hon arbetade som dispensärsköterska. Han arbetade som "Bankkamrer" till efter år 1939, så långt vi kan följa honom i tillgängliga kyrkböcker. År 1946 bodde han och hans hustru i Gärdesrums socken, Kalmar län, på adressen Torestorp 1:7. Fem år senare, år 1951, flyttade dom vidare till Västervik i Kalmar län, och adressen Räfven 10. Han var då noterad som "fd Bankkamrer".
Han och hans hustru fick inga gemensamma barn. Hon överlevde honom med många år och avled själv den 22 mars 1976, hon bodde då i Kvänum i Vara kommun, Skaraborgs län. Hon hade flyttat till adressen Torggatan 1, 530 20 Kvänum den 1 nov 1970. Bouppteckningen - Sida 1, Sida 2, Sida 3, Sida 4, Sida 5, Sida 6. † Graven vid Gärdserums kyrka. 1) 1) Någon kontaktperson för graven finns inte. Gravrätten upphör att gälla 2019-12-31, likaså skötselavtalet.
Uppenbarligen var Niels också musikaliskt begåvad. På Kungliga Biblioteket i Stockholm förvaras några av Niels skrivna sånger och musikverk. Delar av dessa är skänkta dit av Emil Carelius.
|