Johan "Jan" Broström

Han föddes den 7 september 1758 vid Borgviks Bruk i Borgviks socken, Värmlands län. Hans föräldrar var Hammarsmedsmästaren Bengt Eriksson Broström och hans hustru Margareta Andersdotter Holmström. Han döptes till Johan men kom att kallas för "Jan". "Jan" är också det namn som oftast återfinns i kyrkböckerna.

Under sina första år bodde han och familjen vid Borgviks Bruk. Där bodde de kvar till efter år 1764, troligen till ända fram till 1766/1767. Detta enligt kommande års Husförhörslängder och uppgiften om var hans syskon var födda. Dock kan dessa uppgifter inte verifieras till 100%.

År 1776, i den första Husförhörslängden i Långseruds socken, Värmlands län, hittar vi Johan och hans familj vid Kålsäters Bruk och som boende vid Kålsätersruds Hammare, där fadern var Hammarsmedsmästare.

År 1779 lämnade hans far anställningen som Hammarskedsmästare vid Kålsätersruds Hammare och familjen flyttade och bosatte sig på en av gårdarna i Malöga i Eds socken, Värmlands län. Gården är i senare kyrkböcker benämnd som "Malögabacken".

Johan själv flyttade inte med sina föräldrar, utan stannade kvar vid Kålsätersruds Hammare, där han var anställd som "Koldräng".

Samma år, den 21 november 1779, gifte han sig i Långseruds socken med smedsdottern Lena Nyqvist. Hon var dotter till en av de andra Hammarsmedsmästarna vid Kålsätersruds Hammare, Jonas Persson Nyqvist, som avlidit sex år tidigare, år 1773. Följande är inskrivet i Vigselboken i Långseruds socken: "Koldräng Johan Broström och Smeds dotr. Lena Nyquist wid Kohlsätersruds Hammar af Levin". Levin var namnet på prästen.

Under 1780 flyttade han och hans familj från Långseruds socken och till Silleruds socken, Värmlands län. Där fick han anställning som "Mästersven" vid Karlsfors Bruk.

År 1783-1784 hade han anställning som "Mästersven" vid Svaneholms Bruk i Svanskogs socken, Värmlands län, och i slutet av år 1784 var han tillbaka vid Kålsätersruds Hammare i Långseruds socken, denna gång som "Mästersven".

Vid Kålsätersruds Hammare i Långseruds socken stannade han till omkring år 1789. Var han och familjen bott under de följande 3-4 åren är inte känt.

År 1793 var han "Mäster" vid Svaneholms Bruk i Svanskogs socken, Värmlands län. Där arbetade han till år 1806.

Detta år, 1806, flyttade han och familjen till Stavsnäs socken, Värmlands län, och Stömne Bruk där han anställdes som "Hammarsmedsmästare". Han blev också inskriven i kyrkboken som "Ålderman".

Följande år, 1807, arbetade han som "Hammarsmedsmästaren" och "Ålderman" vid Gerdes Hammaren vid Forsbacka Bruk i Mo socken, Älvsborgs län. Där stannade han och familjen till år 1814.

Åren 1814-16 arbetade han som "Mästare och Ålderman" vid Gustavsfors Bruk i Torrskogs socken, Älvsborgs län.

År 1816 står det i kyrkboken att Jan, hans hustru och dottern Stina, flyttade tillbaka till Forsbacka Bruk i Mo socken. Där återfinns de dock inte i kyrkböckerna för denna tid och anledningen kan ha varit att de endast var där en kortare tid, för att därefter flytta vidare till Gustavsfors Bruk i Torrskogs socken.

År 1817 flyttade Jan och hans hustru in till Svaneholms Bruk i Svanskogs socken igen. Det är noterat att de då kom från Torrskogs socken och de kom att bo som "Inhyses" hos sonen och Mästersmeden Bengt Broström och hans familj.

Följande år, den 6 november 1818, avled hans hustru i en ålder av 66 år. De bodde då fortfarande hos sonen Bengt och hans familj vid Svaneholms Bruk i Svanskogs socken. Jan bodde därefter kvar till den 23 september 1820, då han flyttade tillbaka till sonen och Stångjärnsmästaren Johannes Broström och hans familj vid Gustavsfors Bruk i Torrskogs socken.

Den 10 februari 1822 så drunknade sonen Johannes Broström och hans hustru och barnen fick flytta från Gustavsfors Bruk. Dom flyttade till Hammartorpet i samma socken den 18 maj 1822.

Jan kom, efter sonens bortgång, att bo kvar som ensamstående vid Gustavsfors Bruk. För honom finns också följande notering i Husförhörsboken: "Utlyst d 14/11 1824". Detta kan tolkas som att han fram till detta datum kanske hade någon form av tjänst vid Bruket och att den hade upphört.

Han bodde kvar vid Gustavsfors Bruk till den 24 november 1824, då flyttade han till sin son, Mästersmeden Bengt Broström, och hans familj vid Svaneholms Bruk i Svanskogs socken, Värmlands län. Där bodde han till följande år, 1825.

Under år 1825 var han troligen för en kortare tid tillbaka i Torrskogs socken och Gustavsfors Bruk. Senare samma år, 1825, flyttade han in hos bonden Anders Andersson, hans hustru Merta Stina Lander och deras familj på gården Strand i Svanskogs socken, Värmlands län. Hur hans relation med dessa personer var och hur han hamnade just där har ännu inte gått att reda ut.

Han bodde kvar på gården Strand i Svanskogs socken, Värmlands län, till sin död den 20 september 1827. Han var då 71 år, 2 månader och 26 dagar gammal. Jan avled av "Ålderdom" och begravdes den 23 september 1827.

I sin profession som smed så flyttade han ofta mellan olika bruk. Detta var säkert också anledningen till att hans födelsedatum med tiden blev fel inskrivet i kyrkböckerna. Vid sin död står det att han var född den 24 juni 1756. Detta felaktiga datum var noterat som hans födelsedatum sedan många år tillbaka. Rätt datum för hans födelse, dvs det datum som blev inskrivet i Borgviks sockens Födelsebok, var den 7 september 1758.


Åter till antavlan.


Copyright © Håkan Bergström, skapad 2019-04-02