Jenny Jonsson


Jenny
ca 1904
Animerad


Jenny föddes den 22 oktober 1877 på Nässja Säteri i Lemnhults socken, Jönköpings län. Hon var andra barnet till hemmansägaren Sven Gustaf Jonsson i hans andra äktenskap med Ida Christina Johansdotter.

Hon döptes till Jenny Marie Elise, med tilltalsnamnet Jenny.

Jenny växte upp hemma på gården med sin två år äldre syster Hilda Louise Amalia, kallad Hilda, och sina halvsyskon från faderns första äktenskap. Systern Hilda kom senare att bli mor till författaren Hjalmar Gullberg.

Enligt vad som finns att läsa om Hjalmar Gullberg på Internet, så skall systrarna ha växt upp i ett mycket religiös hem.

Jenny och Hilda hade ytterligare en syster, Ida Ottilia Augusta. Hon föddes den 19 mars 1881, men hon avled redan i späd ålder, den 23 maj samma år.


Systrarna
Hilda och Jenny
ca år 1900
Den 27 juli 1894 tog Jenny ut flyttbevis för att flytta till Stockholm. Hon var vid denna tid 16 år och 9 månader gammal. Dock är det mycket osäkert om hon verkligen kom att flytta till Stockholm vid den tidpunkten. Inga noteringar finns i Stockholms kyrkböcker om att hon flyttat in under 1894.

Följande år, den 28 oktober 1895, flyttade hon dock till Stockholm och då in på adressen Fleminggatan 22 på Kungsholmen. Hon står då inskriven som piga och som boende bland Allmänna försörjningsinrättningens personal. Troligt är att hon hade fått tjänst som piga där och att hon också bodde i fastigheten eller i en närliggande fastighet. Hon var då 18 år gammal.

När hon flyttade till Stockholm så skrevs hon in i Folkbokföringen som "Jenny Svensson". Några år senare står hon som "Jenny Jonsson".

Som boende vid Allmänna försörjningsinrättningen stannade hon endast en kort tid. Den 21 december samma år flyttade hon vidare till Majorsgatan 12 i Hedvig Eleonora församling. Det är då noterat att hon var anställd som piga. Var hon var anställd är inte känt.

Under år 1896 flyttade hon vidare till Grev Turegatan 2 i samma församling och den 5 november 1897 vidare till Grevgatan 10, också det i Hedvig Eleonora församling i Stockholm.

När hon bodde på Grevgatan 10 står det noterat att hon arbetade som sömmerska. Var hon arbetade är inte känt.

Den 6 november 1899 flyttade hon tillbaka till sitt fädernehem och sina föräldrar på Nässja Säteri i Lemnhults socken, Jönköpings län. Hon var då 22 år gammal.

Ett och ett halvt år tidigare, i maj månad år 1898, hade hennes syster Hilda fött ett utomäktenskapligt barn, en son. Sonen föddes i Malmö där hon bodde och arbetade. Efter födseln så lämnade hon bort barnet och sonen kom sedermera att växa upp hos en familj Gullberg i Skåne. Sonen var Hjalmar Gullberg, som senare i livet blev både författare och ledamot av Svenska Akademin.

Två och ett halvt år efter att systern Hilda fött sin utomäktenskapliga son, Hjalmar, så gifte hon sig med barnets far, Robert Brand. Vid bröllopet var även Jenny med och på ett ännu bevarat fotografi från bröllopet ser vi Jenny sittande i vit klänning närmast på brudparets vänstra sida.

6 oktober 1900
Systern Hildas bröllop med Robert Brand.
(Klicka för att förstora)

Bakre raden:
Okänd man, Fröken Brun, Okänd man, Ebba Hedström (senare gift med Johan Emil Karlsson), Militären Johan Emil Karlsson (brudens halvbror), Okänd man, Okänd man, Okänd man, Okänd man.
Mannen längst till höger kan vara någon av Robert Brands två äldre bröder.

Främre raden:
Gerda Kristensson (I), Agnes Lundgren (II) väninna till bruden, Bruden själv (III),
Jenny Jonsson (IIII) syster till bruden, Fröken Holst (V).

Johan Emil Karlsson och Ebba Hedström har namngivits av deras barnbarn.
Agnes Lundgrens barnbarn äger kortet och det är Agnes som har
noterat namnen på några som var med på bröllopet.


I maj månad följande år, 1901, blev så även Jenny gravid. Även hon var då ogift.

När det var dags för Jenny att föda, så åkte hon åter upp till Stockholm. Där födde hon dottern Sigrid Amalia den 24 februari 1902. Dottern föddes hos barnmorskan Stina Kajsa Gran, född Jonsson, som bodde på adressen på Biblioteksgatan 28.

Efter födseln så lämnades Sigrid Amalia in på Allmänna Barnhuset och kom senare som fosterdotter till Dalby socken i norra Värmland.

I kyrkböckerna och handlingarna på Allmänna Barnhuset finns inga noteringar om att det var Jenny som var modern. Den enda notering som finns är att modern var född den 22 oktober 1877. Inte heller finns någon notering i varken kyrkböcker eller hos Allämnna barnhuset om vem som var fadern. Sigrid Amalia hade alltså blivit född av "Okända föräldrar", så när som på mammans födelsdedatum.

Det är noteringen om detta datum som nu har gjort att vi, över 120 år senare, genom dna och släktforskning, har kunnat fastställa att det är Jenny som är modern till Sigrid Amalia.

Efter att ha fött Sigrid Amalia så reste troligtvis Jenny hem till föräldrarna på Nässja säteri igen och om hon någonsin fick kännedom om vad som hände med Sigrid Amalia i hennes vidare liv vet vi inte.

Vem som var fadern till Jennys dotter, Sigrid Amalia, har varit okänt i alla år. Först i samband med att vi genomförde dna-testerna, så har vi även kommit den okände fadern på spåret. Resultatet av dna-testerna pekar på att fadern till Sigrid Amalia är Jennys systers make, Robert Brand, eller någon av hans två bröder. Mest troligt är dock att Robert Brand är fadern.

Två år senare efter dotterns födelse, den 10 januari 1904, förlovade Jenny sig med ingenjören David Lindskog ifrån Göteborg. David var född den 16 april 1874 i Axbergs församling, Örebro län. Vid denna tid står det i förlovningsannonsen att Jenny kom från Malmö. Det finns inga noteringar i kyrkböckerna att hon flyttat från föräldrarna i Lemnhult, men hennes syster var ju bosatt i Malmö, så hon kan ju ha vistats där hos henne.

Göteborgsposten
11 januari 1904

Göteborgs Aftonblad
11 januari 1904

Svenska Morgonbladet
14 januari 1904


David och Jenny Lindskog ca 1904-05

David och Jenny animerade


Troligtvis hade hon träffat David i Stockholm när hon bodde där. David var också bosatt i Stockholm under samma period som hon och de bodde inom samma församling, dock inte på samma adress.

Jenny och David gifte sig samma år den 23 juni 1904. Bröllopet hölls i hennes hemsocken, Lemnhult i Småland. Efter vigseln så bosatte de sig i Göteborg, där redan hennes make var bosatt. Först i Haga församling och den 8 november 1904 i Göteborgs Domkyrkoförsamling, trettonde roten, Huset N:o 172.

Två år senare, den 14 augusti 1906, föddes så deras son Karl Ragnar Yngve, kallad Yngve.

Jenny fick inget långt äktenskap med sin make. Han gick dessvärre bort i polio redan följande år, den 20 november 1907.

I oktober till november 1908 bodde hon och sonen en kortare tid i Vasa församling i Göteborg, för att den 24 november 1908 slutligen flytta hem till Lemnhults församling och Nässja säteri. Hon och sonen bosatte sig då i det som kallades "Lägenheten Ekholmen", en bostad en bit ifrån själva säteriet, men på säteriets mark.


Jenny 1940-tal

Ekholmen


Yngve ca 1930

Sonen Yngve flyttade i maj månad 1918 ner till hennes syster Hilda i Malmö, där han kom att bo i åtta år. Han kom åter hem till Jenny i Nässja säteri den 8 december 1926, men flyttade senare därifrån till Adolf Fredriks församling i Stockholm i juli 1929.

I Ekholmen kom Jenny att bo fram till den 4 augusti 1930. Då flyttade hon till prästgården i Pjätteryds församling, Kronobergs län. Vad hon gjorde där är inte känt men hon återvände hem till Ekholmen på nyårsafton 1931.

Jenny 1950-talet

Hon bodde kvar i Ekholmen till sin död den 14 mars 1961. Det är då noterat i församlingsboken att hon var "Å församlingen skriven". Jenny bodde på ett privat hem i Korsberga sina sista år. Vid sin död var hon 83 år, 4 månader och 20 dagar gammal.

Jenny ligger begravd på Lemnhults kyrkogård i samma grav som sin morfar, den kända orgelmakaren Johannes Magnusson och sin mormor, Sara Christina Johansdotter, samt två av sina halvsyskon.



Barn med Robert Brand:
  • Sigrid Amalia, * 24 februari 1902 i Hedvig Eleonora, Stockholm.

    Barn med David Lindskog:
  • Karl Yngve Ragnar, * 14 augusti 1906, Göteborgs Domkyrkoförs. † 1 augusti 2002 Karlskoga. 1)

  • 1) Yngve fick inga egna barn. Han är begravd i Karlskoga.




    Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning
    30 november 1907

    Svenska Dagbladet
    17 mars 1961


    Bouppteckningen för David Lindskog


    Åter till antavlan.


    Copyright © Håkan Bergström, skapad 2022-11-30, uppdaterad 2023-04-19.