Anders "BullerAnders" Siljeström

Han föddes den 18 augusti 1827. Var han föddes är ännu inte känt.

I husförhörsboken i Tännäs socken, Jämtlands län, där han senare bodde, står det inskrivet att han var född i Ljusnedals socken i Jämtlands län. Detta stämmer inte då hans föräldrar, Hammarsmeden Anders Siljeström vid Ljusnedals Bruk och hans hustru Ingeborg Ersdotter, kom inflyttandes till bruket först omkring år 1833. Varifrån de inflyttade är ännu inte känt.

Noteras bör att han fick samma namn som sin far, Hammarsmeden Anders Siljeström.

Efter att familjen inflyttat till Ljusnedals Bruk så bodde Anders kvar där under sin uppväxt och fram till år 1848. Då lämnade han sina föräldrar som 21-åring och fick tjänst som dräng hos bonden Jon Jönsson på gården Funäsdalen no 12 i Tännäs socken. Tännäs socken är grannsocken till Ljusnedals socken.

Han stannade som dräng hos Jon Jönsson till i december månad 1858, då han åter flyttade hem till föräldrarna vid Ljusnedals Bruk.

Han stannade hemma hos föräldrarna i lite mer än ett år, till år 1860, då han åter flyttade till Funäsdalen i Tännäs socken. Denna gång för att ta tjänst som dräng hos bonden Per Hallstensen Ous och hans hustru Barbro Jonsdotter på gården Funäsdalen 10.

På gården bodde även dottern Karin Larsdotter Brandvold som omkring år 1856 inflyttat från Norge. Hon var född i Norge och "oäkta" dotter till Barbro Jonsdotter.

Den 15 juni 1856 födde Karin en dotter som fick namnet Brita. Även hon föddes som "oäkta". Dottern föddes på gården i Funäsdalen och skrevs in i kyrkböckerna som Brita Olofsdotter. Det var alltså känt vem fadern var men det är inte noterat i kyrkböckerna mer än i efternamnet på hennes dotter.

Under år 1861 gifte han sig med Karin och det var troligtvis också i samband med giftermålet som de fick överta gården. Från år 1860 är det också noterat att gården hette Funäsdalen No 10.

Både hans svärmor och hennes make kom att bo kvar på gården i resten av sina liv. Det gjorde också gårdens förutvarande ägare Per Pålsson Wagenius som bodde kvar sedan han försålt gården till hans svärmor Barbro och hennes make Per Hallstensen Ous. Per Pålsson Wagenius dog den 23 september 1873.

Per Hallstensen Ous avled den 5 april 1864 och det är noterat i kyrkboken att han avled av en "Olyckshändelse", men det står ingenting om hur den gick till. Han var då 60 år gammal och begravdes den 22 maj. Hans svärmor bodde kvar till sin död den 12 februari 1876, då 66 år gammal.

Lars och Karin brukade gården i många år framöver och han avled på sin gård Funäsdalen 10 i Tännäs socken, Jämtlands län, den 6 april 1891. Han var då 63 år, 7 månader och 18 dagar gammal och begravdes den 17 maj.

Gården övertogs efter hans död av sonen Hans Siljeström och den angavs då vara på 1/24 mantal.

I husförhörsboken för åren 1885-1891 finns två noteringar vid Anders namn inskrivna med i blyerts. I den första noteringen står det "BullerAnders". Troligtvis kan vi tolka detta som att han kallades för "BullerAnders".

I den andra noteringen står det "Linbanan". Detta torde syfta på att han troligtvis var ägare eller delägare i linbanan i Funäsdalen som går upp på Funäsdalsberget.


Åter till antavlan.


Copyright © Håkan Bergström, uppdaterad 2018-04-09.